Vers fruit van eigen bodem

Contacteer ons

Hoe gaat een fruitkweker te werk? Het volledige proces

Het seizoen voor een fruitkweker in Opwijk begint in de winter, wanneer de bomen hun jaarlijkse snoeibeurt ondergaan. Daar zijn wij al vlug mee bezig tot in de lente. In de lente bloeit de bloesem. Bijen brengen stuifmeel van de ene naar de andere boom. Daardoor kan er uit het vruchtbeginsel een appel of peer groeien. Een appel/peer groeit eerst rechtop en gaat later pas aan z'n steeltje hangen. In de herfst is de appel rijp om geplukt te worden.

Hongerige beestjes

Niet alleen mensen eten graag appels. Sommige insecten zijn ook dol op de zoete vrucht. Een geïntegreerde (milieuvriendelijke) teler mag chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken maar zoekt ook naar andere oplossingen. Een slimme truc is het gebruik van 'feromonen'. Dat zijn geurstoffen die mannetjes insecten in de war brengen, zodat ze het vrouwtje niet meer kunnen vinden. Zo komen er geen eitjes en dus ook geen nieuwe insecten. Als de teler het goed doet, kan hij met feromonen tot 98% de schade door die bepaalde insect voorkomen. Ook lieveheersbeestjes bv. Zijn een natuurlijke roofvijand van allerhande bladluizen…
In de geïntegreerde teelt zal men daarom zoveel mogelijk proberen de insecten op een natuurlijke wijze te bestrijden.

Behulpzame vogels

De teler hangt nestkastjes voor koolmezen in de appelboomgaard. De vogels helpen de teler door rupsen te eten. Torenvalken vangen kleine knaagdiertjes zoals muizen en woelratten. Met name de woelratten kunnen schade aan de boomgaard toebrengen doordat ze aan de boomwortels knagen. In elke geïntegreerde boomgaard ziet u dan ook enkele nestkasten voor torenvalken staan. Verder plant een fruitteler bomenhagen langs de percelen waarin kleine vogels, vaak insecteneters, kunnen nestelen.

De oogst

De oogst verloopt van september tot begin november, er wordt gestart met de peren, daarna komen de appels aan de beurt. Twee maanden lang werken seizoenarbeiders eraan, om alles binnen te halen. Meteen na de oogst worden de appels en peren opgeslagen in grote paloxen houten kisten en gaan ze de frigo’s in waar ze worden bewaard tot vlak voor het marktklaar maken.

Het marktklaar maken

Dit gebeurt vanaf de pluk tot eind mei. Al het fruit wordt door een computergestuurde sorteermachine marktklaar gemaakt. Daarna wordt het fruit via de veiling verkocht naar supermarkten, export ed.

Een appel is gezond

In Engeland zeggen ze 'an apple a day keeps the doctor away': eet elke dag een appel en de dokter kan thuis blijven. Klopt. Vijf of meer appels per week eten is goed voor uw longen. Het sap van de appel helpt verkoudheid voorkomen. De vezels zijn goed voor uw darmen. Het appelzuur en wijnsteenzuur in een appel helpen bij de vertering van vet eten. Een appel is eigenlijk een natuurlijk medicijnkastje. Eet 'm het liefst met schil en al, want ook de schil is gezond, tenminste, als het een milieuvriendelijk appeltje is.

Back to Top